In Duitsland mogen alleen artsen straks tattoos weghalen: ‘Het is best ingewikkeld’

In Duitsland mogen alleen artsen straks tattoos weghalen: ‘Het is best ingewikkeld’

Wie spijt heeft van een tatoeage kan vanaf eind 2020 in Duitsland alleen nog terecht bij een arts. De maatregel moet fouten bij het gebruik van lasers voorkomen. Dermatologen zijn blij. “Als een laser verkeerd wordt ingezet, kan dat leiden tot brandwonden, pigmentverandering, ontstekingen, littekenvorming maar ook kanker.”

Op dit moment kunnen in zowel Duitsland als Nederland tattoos verwijderd worden bij laserstudio’s en dermatologen. In Duitsland maakt een nieuwe regel over voorwaarden voor werken met straling daar een einde aan.

De Duitse beroepsvereniging van dermatologen adviseert mensen nu al om alleen naar ervaren huidartsen met de juiste apparatuur te gaan. “Een arts heeft de opleiding, medische achtergrond en vaak ook ethische normen.”

Tattoopoli
In Nederland werd in 2016 een wetsvoorstel ingediend waarin minister Schippers destijds opriep om, net als nu in Duitsland, het verwijderen van tatoeages alleen te laten doen door artsen. Dat voorstel is nog steeds in behandeling. Dermatoloog Sebastiaan van der Bent hoopt dat het er komt. Hij startte twee jaar geleden een tattoopoli in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.

“Ik heb de poli opgericht voor mensen die problemen hadden met hun tatoeages: allergieën, infecties enzovoort, maar we zagen ook heel veel mensen die kwamen met problemen die waren ontstaan na een behandeling met een laser”, zegt hij tegen RTL Nieuws. “Mensen moeten eerlijk geïnformeerd worden over de procedure van het verwijderen van een tatoeage. Als je gezegd wordt dat het in één dag kan, dan is dat gewoon niet waar.”

Brandwonden en littekens
In zijn poli zag Van der Bent veel nare voorbeelden van mensen die bij een verkeerde laserstudio waren geweest. “Littekens, een blekere huid, en verdonkering op je huid, blaren, brandwonden, maar het meest vervelende is nog wel littekens. Dat kan allemaal gebeuren door een verkeerde instelling van de laser of het gebruik van een verkeerde laser.”

Volgens hem hoeven het niet eens per se alleen artsen te zijn die tattoos mogen verwijderen. “Het is belangrijk dat bekwame mensen het doen. Met artsen heb je daar meer zekerheid van. Tattoos verwijderen is best ingewikkeld. Er zijn veel verschillende soorten lasers en factoren die meespelen: wat voor kleur is de tattoo, wat voor kleur is je huid, is het een oude of een nieuwe tattoo, dat maakt allemaal uit.”

Wat vind je deze website?

Jullie geven ons een 0 / 5. 0

Bedankt, misschien wil je deze pagina wel delen?

Bedankt, we houden van je ♥

Hey, vertel ons wat er mis is, dit is geheel anoniem!

Laten we samen deze website beter maken

Vertel het maar, wat zouden we beter kunnen doen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Het verwijderen van een tattoo

Het verwijderen van een tattoo is een geen fijne ervaring, tenminste voor een. De ander kan dit anders ervaren, hoe dan ook. Om welke reden dan ook is het verwijderen van een tattoo ook niet een eenvoudige keuze. Of dit nu verdriet is wat nu eindelijk vergeten worden, misschien heeft u wel een tattoo laten plaatsen wat compleet mislukt is en een cover-up had geen zin meer. Welk verhaal u ook heeft (en daar zijn wij echt naar op zoek) wij horen het graag van u, stuur een email naar ons via het contact formulier. In ieder geval ons respect heeft u al verdient.

Waar kan ik mijn tattoo verwijderen?

De bedrijven die op onze website staan daar weten wij, via een aantal criteria punten, die goed aangeschreven zijn. Dit zijn bedrijven die u wel kan helpen met uw tattoo probleem.

U kunt via het contact formulier op de pagina van het bedrijf een afspraak maken. Ook staan de gegevens van het bedrijf en eventuele reviews lezen van eerdere bezoekers.

Ook kunt u sterren geven aan dit bedrijf, zo kunt u toch laten zien wat u van dat bedrijf vindt.

Recent toegevoegd bedrijf die wij aanbevelen

Monica Geuze laat tatoeages weglaseren: dít is wat er allemaal bij komt kijken

Tattoo verwijderen: hoelang duurt het en wat zijn de kosten?

Vrouw laat vlak voor corona tatoeage zetten, maar heeft daar nu spijt van (foto)

Tattoo verwijderen? Dit moet je weten

Vrouw laat tatoeage op haar bil zetten, maar heeft daar al snel spijt van (foto)

Meest gezette tattoo: Sterfdatum!

Menu