Tattoo betekenis: De sugar skull

De sugar skull vind zijn oorsprong in Mexico. Dit zijn versierde doodshoofden die gemaakt worden voor de dag van de doden (Dia de Los Muertos). Deze dag is, zoals bij ons bijvoorbeeld Pasen, Pinksteren en Kerst, een officiële feestdag. De naam “sugars kull” geeft eigenlijk al aan dat deze traditioneel van suiker worden gemaakt, waarna deze van versieringen worden voorzien. Echter zijn de sugar skulls niet voor de consumptie bedoeld.

Dia de Los Muertos

Veel mensen vinden een “skull” tattoo een luguber iets. Dit is eigenlijk niet terecht. De sugar skull vind namelijk zijn oorspronkelijke betekenis in het herdenken van een overleden persoon. Om zo zijn of haar nagedachtenis in eren te houden. Ook kan het betekenen dat men aangeeft sterfelijk te zijn en dat het daarom belangrijk is dankbaar te zijn en te genieten van het leven dat je hebt.

Door de kleurrijke versieringen (met onder andere bloemen en hartjes) zien sugar skulls er naar mijn mening dan ook eerder vrolijk als luguber of doods uit. De sugar skull kom je regelmatig op posters en dergelijke tegen, en is uiteraard ook een populair tattoo voorbeeld.

De traditionele skull

De wat traditionelere skull tattoo is qua betekenis eigenlijk ook niet zo luguber als men vaak in eerste instantie doet vermoeden. In de hedendaagse tatoeages zijn er zelfs dusdanig veel verschillende varianten, dat er zelfs grappige skulls zijn ontstaan. Hier zijn de typische cartooneske skulls, zoals een Hello Kitty skull, een goed voorbeeld van.

In de oudheid staat de schedel symbool voor grote verandering, in plaats van voor dood of gevaar. Schedeltattoos kunnen ook gezien worden als bescherming, kracht, macht of om aan te geven dat je een moeilijke periode hebt afgesloten of overwonnen. Ook kan een schedel staan voor triomf. In vroegere tijden werden mensen namelijk vaak onthoofd. Het hoofd (de skull) werd dan gebruikt om te bewijzen dat iemand daadwerkelijk dood was.

In het christelijk geloof betekent een skull afbeelding, berouw, menselijke ijdelheid en eeuwigheid. Kruipt er echter een slang uit een van de oogkassen, dan verandert de betekenis naar kennis en onsterfelijkheid.

Schedel tattoos voor vrouwen betekenen vaak dat ze niet bang zijn voor de dood. Als de schedel wordt gecombineerd met kruizen of rozen, kan het echter de strijd van de ziel, de opstanding en de eeuwigheid vertegenwoordigen.

Welk persoonlijk verhaal je zelf geeft aan je eigen skull is natuurlijk helemaal aan jou. Of je er nu een van de bovenstaande betekenissen aan geeft of omdat je een skull gewoon een mooie tattoo vindt, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Er is in ieder geval zeer veel mogelijk tijdens het tatoeëren van een skull tattoo.

Disclaimer: Teksten zijn op deze pagina niet origineel, en afkomstig van andere websites, deels herschreven. Foto’s zijn afkomstig van pinterest en eigendom van van de respectievelijke eigenaar.

sugar skull tattoo voorbeeld
traditionele skull tattoo
Menu