De belangrijkste verzorgingstips voor het behouden tattoo

Een juiste nabehandeling van je tattoo zorgt voor een goed herstel van je tattoo, ook wel regeneratie genoemd. Dat wil zeggen, dat je tattoo gezond en snel geneest. Met de juiste verzorging voorkom je dat je tattoo onnodig gaat irriteren of misschien zelfs infecteren. Je tattoo is in feite een flinke schaafwond. Dat betekent dat je nieuwe tattoo open staat voor allerlei vervelende ziektekiemen en bacteriën. Verzorgen dus die tattoo!

Als je tattoo helemaal genezen is, ben je nog steeds niet klaar met de verzorging van je tattoo. Niet alleen jij wordt ouder, maar je tattoo ook. We vertellen je later hoe je je tattoo zo lang mogelijk mooi houdt.

Laat je tattoo niet uitdrogen

Je tattoo laten uitdrogen, is niet bevorderlijk voor het genezingsproces. Als je tattoo te droog wordt, geneest het minder snel en heb je bovendien meer kans op korstvorming. Korstjes kunnen scheuren en je tattoo weer behoorlijk beschadigen.

Smeer je tatoeage in de heelfase regelmatig in met een tattoo nazorg crème of zalf. Gedurende de eerste 4 dagen om de 4 uur als dat mogelijk is en anders minstens twee keer per dag.

Een te vochtige wond, verhoogt weer het infectiegevaar. Dat niet alleen. Door je tattoo te dik in te smeren, sluit je de huid te veel af en kan je tattoo niet ademen. Dat is niet goed voor de genezing van je tattoo. Bovendien kan je zo ook puistjes krijgen.

Maak je tattoo regelmatig schoon

Voor de genezing van je tattoo is het niet alleen belangrijk dat je je tattoo regelmatig insmeert, maar ook dat je ‘m regelmatig schoonmaakt.

Met het schoonmaken van je tatoeage help je je tattoo te beschermen tegen schadelijke bacteriën en was je bovendien de overtollige inkt, bloed en wondvocht er af. Voorkom zoveel mogelijk dat je dit laat opdrogen als je veel korstvorming wilt voorkomen. Meer handige tips in Schoonmaken van je tattoo. waarom is dat zo belangrijk?

Maak je tattoo niet schoon met een normale douche gel. Gebruik voor het wassen van je tattoo een zeepvrije zeep of wasgel met een huidvriendelijke pH-waarde.

Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen

Zwemmen, badderen en lang douchen kan je maar beter vermijden zolang je tatoeage nog niet is genezen. De inkt kan uit je huid trekken en daar wordt je tattoo niet mooier van. Daarnaast kunnen bacteriën uit het water in je tatoeage komen waardoor die gaat ontsteken.

Geen sterke zon of onder de zonnebank

Zolang je tattoo nog niet genezen is, kan je maar beter uit de zon blijven. De felle stralen van de zon kunnen ervoor zorgen dat je blaren krijgt en dat de kleuren van je tatoeage gaan verbleken. Vervaging van je tattoo kan je na de genezing tegen gaan met een crème waar UV-bescherming in zit.

Niet krabben!

Tijdens het helen is het heel normaal dat de huid gaat jeuken. Ga dan in ieder geval niet krabben! Je kan er niet alleen het uiterlijk van je tatoeage verzieken door de korsten of velletjes eraf te krabben als je jeuk hebt. Je loopt ook nog eens een heel groot risico dat je tattoo gaat ontsteken! Het juist gebruik van tattoo aftercare zorgt voor minder of zelfs geen jeuk of korstvorming.

Korstvorming voorkom je ook zoveel mogelijk door je tattoo te laten helen met een speciale tattoo folie. Deze second skin beschermt je tegen infecties en zorgt dat je tattoo niet uitdroogt. Je hoeft je tattoo de eerste dagen dan helemaal niet in te smeren. Meer daarover in je nieuwe tattoo ingepakt met folie.

Menu